nama

Sunday, 4 November 2012

TAJUK: PENGUKURAN




UKURAN PANJANG

1.Panjang: bermaksud jarak antara dua titik
Unit ukuran zaman dahulu ialah:jengkal,kaki,hasta,depa
Unit piawai:milimetre(mm),centimeter(cm),meter(m),kilometer(km)

2.Alat untuk mengukur
-pembaris,pita ukur
-ukur lilit objek bulat menggunakan tali dan pembaris

3.Cara yang betul untuk membaca ukuran panjang



LUAS

1. Luas = panjang X lebar

2. Ukuran piawai:
      - square milimeters( mm2)
      - square centimeters(cm2 )
      - square meters(m2 )
      - square kilometers(km2 )


MENGUKUR JISIM
1. Jisim = jumlah bahan yang terdapat dalam suatu objek
  
2. Alat pengukuran :
      -beam balance / neraca palang
      -lever balance / neraca tuas
     -compression balance / neraca mampatan
     -bathroom balance / alat timbang
    -electronic balance / neraca elektronik
3. Unit Piawai:
     -miligram(mg)
     -gram(g)
     -Kilogram(kg)



ISIPADU  PEPEJAL

1. Isipadu = besar sesuatu ruang

2. Cara mengira isipadu=panjang x lebar x tinggi
3. Unit Piawai:
      -cubic milimeters ( mm2 )

      - cubic centimeters ( cm3 )

      - cubic meters ( m3 )


ISIPADU CECAIR

1. Alatan mengukur ialah :bikar,measuring jug ,measuring cylinder
2. Unit Piawai:
       -mililiter(ml )
       -liter (l )

3. Cara yang betul membaca ukuran isipadu cecair


 
ISIPADU PEPEJAL
 

1. Isipadu sesuatu objek adalah besarnya sesuatu ruang yang dipenuhi oleh objek tersebut.Oleh itu, objek yang besar mempunyai isipadu yang lebih besar.

2.  Isi padu pepejal boleh diukur dengan formula berikut :
                   Isipadu = panjang x lebar x tinggi 
3. Isi padu cecair menunjukkan berapa luas ruang yang dapat dipenuhi oleh cecair. 
4. Alat ukuran piawai yang digunakan untuk mengukur cecair ialah bikar dan silinder.







 




4 comments:

Siti Arneda muhammad said...
This comment has been removed by the author.
cheok beegeok said...

maklumat yang amat membantu

cheok beegeok said...

maklumat yang amat membantu

Mahanum binti Mohamed said...

Tahniah. Teruskan menambah bahan